AHLAKIN İŞE YARADIĞI YERLER - İsmail Kılıçarslan

İsmail Kılıçarslan

Ahlakın işe yaradığı yerler

Ahlak insanın fıtratına ihanet etmemesidir. Ahlak aileden, toplumdan ve eğitimle inşa edilen bir duruştur. Namaz beş vakit. ahlak yirmi dört saat demişler. Bu söylem ibadetsiz bir ahlak inşa ederim anlamını taşımaz ibadet yirmi dört saat bizim ahlakımızı şekillendirsin demektir. Bizi terbiye etmeyen dönüştürmeyen bir ibadet şeklinden sıyrılıp bizi daha iyi ve daha ahlaklı bireylere dönüştürecek bir hayat şeklini kurmalıyız. Toplumda yanlış bir algı olan bu sorumluluğu veya ahlaklı olmayı başkalarına telkin edip bu vasıfları bizlerin taşıması için çaba harcamalıyız. Oysaki ahlaki öğretileri önce kendimize söyleyip, yine önce kendi hayatımızda gerçekleştirmeliyiz. Ahlaka parçacı değil bütüncül bakmalıyız. Bireysel hayatımızda, sosyal hayatımızda, ekonomik hayatımızda, aile hayatımızda ahlaki normları unutmamalıyız. Birbirinden bağımsız ahlaki duruşlar sergilememeliyiz. Bu hem kişiliğimize zarar verir hem de temsil ettiğimiz kişiliğimize. Öncelikle Müslümanın bir duruşu olmalı. Dünyayı ahlakımız nispetinde değiştirebiliriz. Bir şeyleri değiştirmek istiyorsak buna önce kendimizde bir şeyleri değiştirerek başlamalıyız. Dindarlığı sadece ibadet dindarlığına gibi görmek, ibadeti şekle indirgiyor.